A Kolozsváry-ház

Kolozsváry Sándor ékszerész özvegye építtette e házat egy régi, földszintes épület helyén. Az 1912-re elkészült Kolozsváry-ház, a város fénykorában, a hajdani Bémer tér (ma I. Ferdinand tér) csinosításakor épült. A palota szerényebb elődjében Kolozsváry Sándor, a város közismert ékszerésze működtette  kereskedését, amely száz esztendős hagyományra tekintett vissza Nagyváradon, 1792-ben nyitotta meg kapuit.

Az öreg épület lebontását még a régi tulajdonos határozta el, a munkálatokat azonban az ékszerész özvegye kezdte meg az eklektikus és szecessziós palotáktól övezett Bémer téren, amelynek kialakítása rendkívül gyorsan zajlott a 20. század elején.

A háromszintes épületet a kor felkapott nagyváradi építésze, Sztarill Ferenc (1859-1943) tervezte 1910-ben, és ő is volt 1911-1912 folyamán a kivitelező. Sztarill számos jelentős épülettervet valósított meg Váradon, például a Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett Fekete Sas palotát, amely a város emblematikus épülete és a magyaros szecesszió egyik legszebb alkotása régiónkban.

A házban található pannóink segítségével elkalauzoljuk Önöket apartmanjainkhoz, miközben megismerhetik az ingatlan rövid történetét.

Kellemes időtöltést kívánunk!