Casa Kolozsváry

Casa Kolozsváry a fost ridicata pe locul unei modeste case de colt cu regim parter, si caracter, mai degraba rural, proprietatea vaduvei lui Sándor Kolozsváry. Casa Kolozsváry este ultimul imobil ridicat in La Belle Epoque in actuala Piata Regele Ferdinand I, fostul Bémer tér, ridicata in anul 1912. Proprietarul, bijutierul Kolozsváry Sándor, detinea aici una dintre cele mai cunoscute afaceri de acest fel din oras, cu o traditie din anul 1792.

Vechiul proprietar a fost cel care a decis in 1910 demolarea imobilului in contextul formarii si dezvoltarii rapide a pietei Bémer (actuala Pietei Ferdinand), mobilata in primul deceniul al secolului XX, cu cladiri reprezentative, multietajate eclectice si secession.

Noua casa a fost proiectata de architectul oradean Sztarill Ferenc in 1910 anul constructiei fiind 1911-1912. Sztarill (1859-1943) a fost un architect cu o bogata activitate pe plan local, fiind si unul dintre colaboratorii celebrilor Komor Marcell si Jakab Dezső, constructorii palatului Vulturul Negru cel mai renumit din aceasta regiune.

In tablourile expuse in casa Kolozsváry va povestim istoria palatului si in aceeasi timp, veti ajunge si la cele 2 apartamente pe care le va oferim spre un sejur.

Va dorim sedere placuta!